Jak wygląda dzień w restauracji Sushi na Mokotowie?



Jak wygląda dzień w restauracji sushi, krótko i na temat?


Bardzo mi miło że jesteście tutaj i Czytacie mojego bloga, bloga kulinarnego gdzie opisuję Jak wygląda życie w gastro lub restauracjach.

Na moim blogu opisuje także spostrzeżenia z danych restauracji gdzie miałem  pozytywne albo kiepskie wrażenia na temat obsługi klienta czy podania potraw i tak dalej... dzisiaj postanowiłem napisać Wam Jak wygląda dzień w restauracji sushi na Mokotowie?


 

Otwarcie dnia w "Suszarni"


Otóż praca w gastronomii wygląda następująco: zazwyczaj restauracje są otwarte od poniedziałku do niedzieli od 11:00 od 12:00 do 22:00 a nawet do północy więc typowy dzień zaczyna się od tak zwanej produkcji gdzie przychodzą kucharze i Masterzy oraz obsługa sali i przygotowują składników na produkcję.


Produkcja sushi


To właśnie w tym momencie Krojone są ogórki gotuje się  ryż, robione są sosy i marynaty gotują także inne produkty tak aby podczas wydawki bo jak najszybciej.

Następnym etapem jest otwarcie samej restauracji jeżeli jest to sezon letni to wystawione są stoliki i krzesełka na zewnątrz myta jest Podłoga ustawiane sztućce, szykowane zastawy stołowe wszystko co potrzebne by elegancko otworzyć lokal w okolicach godziny 12:00 13:00.



W tych godzinach jest pora lunchu Gdzie najczęściej zamawiane są właśnie dania lunchowe w odbiorze lub dostawie.



Kolejnym punktem są dostawy ale takie dostawy kiedy hurtownie przywożą lub sami właściciele towar tak aby wystarczył na cały dzień lub nawet na następnych kilka dni.


Atmosfera na lokalu

Fantastycznie jest gdy w restauracji panuje tak zwana luźna atmosfera jest wtedy zgranie całej ekipy gdzie są śmiechy jest fajna muzyka nie ma do siebie złości j są kawały itp.

Wszystko ma swoje granice Oczywiście gdy nie ma klientów.




Marketing w sushi Mokotów

Gdy jest wolny czas i osoby zajmujące się marketingiem mają go do dyspozycji wtedy uruchamiane są akcje marketingowe na przykład Adsy reklama na Facebooku na Instagramie czy GOOGLE promowanie poprzez dodawanie nowych postów zdjęć właśnie na tych Social mediach jest to ważny element zwłaszcza w dobie covid u, gdzie restauracja tak sushi zyskuje nowych klientów lub podtrzymuje bardzo dobre relacje z obecnymi klientami tutaj warto podkreślić że fajnym elementem strategii jest dobre i piękne zdjęcie które stanowi podstawę-klient je oczami.



Kolejnym Ważnym aspektem który można by było umówić Jak wygląda dzień w restauracji sushi jest to na pewno muzyka przy muzyce lepiej się konsumuje dania lepiej się przygotowuje lepiej się pracuje pracownikom.

A jakiej muzyki najlepiej się słucha w restauracji sushi? być może azjatycka my stawiamy na muzykę Deep Dance.



Chyba jeden z najważniejszych elementów dnia w restauracji sushi jest jest obiad na który z niecierpliwością czekają pracownicy i dostawcy No trzeba się jakoś odżywiać.



Myślę że tutaj warto też mówić po kolei punkty jakimi jest dostawa jedzenia do klienta, Wydawałoby się że jest to dosyć proste zajęcie nic bardziej mylnego jest to ciężka praca w godzinach takich samych jak pracuje restauracja a polega ona na tym że osoba która zajmuje się z zamówieniami musi odebrać takie zamówienie wyznaczyć czas dostawy przygotować wstępnie torby plus to co jest w środku czyli serwetki sosiki pałeczki nadać adresy do danych dostaw a następnie spakować jedzenie do klienta tak aby wszystko się zgadzało z menu oferowane przez daną restaurację.


Dostawcy Sushi

Gdy już to jest gotowe czekający dostawca, najlepiej gdy jest własny który bardzo dobrze zna okolicę pakuje torbę do samochodu, na skuter czy rower a nawet hulajnogę i jedzie pod wyznaczony adres. Czasem zdarza się że są to na przykład trzy cztery zestawy w ciągu godziny lub jedna w dalszą okolice samo dostarczanie produktu wydaje się być nie być może bardzo trudne niestety Warszawa jest to miasto w tej chwili mocno zablokowane szlabanami trzeba znać miejsca gdzie można zaparkować i wejść do klatki czasami nie działają windy i trzeba gonić nogami na którejś piętro na przykład na 7 czy 8 i tutaj tracony jest czas i energia.



No i przekazuje wtedy paczke z daniem dla klienta w czasach obecnych gdy panuje covid to najczęściej z dostawą bezkontaktowa dostawca albo ma dostawy bezgotówkowo Gdy Klient opłacił online lub gotówkową lub przyjmuje płatność karta. No tutaj warto podkreślić że wiele czasu traci się w korkach w Warszawie, czasami w deszczu lub skwarze.



Kolejnym elementem podczas prowadzenia działalności restauracji sushi w Warszawie na Mokotowie jest tak zwany dresscode pracowników, bardzo miło jest wtedy gdy cała załoga wygląda firmowych w ubraniach w restauracjach gdzie podaje się sushi jest to zazwyczaj czarny ubiór z logo.

Następnym Ważnym punktem w życiu restauracji Jest też temat obsługi klienta, na sali miło jest gdy spotykamy kelnerkę nie je, która nie jest arogancka potrafi doradzić klientowi co chce, natomiast ważna też jest komunikacja kelnerki z masterem ponieważ on wie Z jakich produktów wychodzić i też są może coś ciekawego zaproponować.


Koniec dnia w restauracji

Pomału zbliżamy się do zamknięcia lokalu sushi po całym dniu pracy i tutaj zaczyna się moment gdzie składane są zamówienia do hurtowni na kolejne dni a czasem na weekend trzeba wziąć pod uwagę że weekendy są bardzo mocne i trzeba się zabezpieczyć towar zwłaszcza w ryby lub produkty ciężko dostępne.



Na sam koniec robione są raporty z kas i terminali jest sprzątanie lokalu i kuchni oraz bar miejsce gdzie w Masterzy wykonują swoją pracę.



W ten sposób następuje zamknięcie dnia, pokrótce tutaj opisałem jak wygląda praca w restauracji na pewno nie jest to wszystko bo każda restauracja różni się od siebie są różne schematy całego dnia także jeżeli was zainteresował ten temat to Komentujcie i będzie nam miło gdy odwiedzicie nas po raz kolejny.

Poniżej załączam film z kanału YT "Do roboty" 



Do miłego


Komentarze

Popularne posty